Natuur in New Brooklyn

“In de stad woon je ook midden in de natuur. Voor een gierzwaluw is de gevel van je huis hetzelfde als een rots, een geschikte plek om zijn nest te bouwen”. Aan het woord is Vincent Nederpel, bevlogen ecoloog bij Heijmans. Vincent denkt mee met de ontwikkeling van New Brooklyn. Hoe kan de wijk slimmer worden ingericht, zodat deze wijk ook voor dieren en planten een fijne wijk wordt? Dat heet natuurinclusief bouwen. Waarom geven we hier zoveel aandacht aan? “Simpel”, zegt Vincent, “een woonomgeving die goed is voor de natuur is ook goed voor ons.”

New Brooklyn Almere Ecoloog Vincent Nederpel

Leren van andere nieuwe wijken

We spreken Vincent in Culemborg, waar in een wijk in aanbouw te zien is hoe natuurinclusief bouwen in de praktijk werkt. Hier zie je hoe met kleine ingrepen een wereld van verschil wordt gemaakt voor de natuur. In de muren van huizen zitten vleermuiskasten, in muurtjes in de openbare ruimte zijn bijenhotels en ruimtes voor egels gemaakt. Kleine ingrepen met groot effect en mooie inspiratie voor New Brooklyn.

New Brooklyn Almere Ecoloog Vincent Nederpel

Vroeg geleerd, oud gedaan

Vincent is van kinds af aan al geïnteresseerd in de natuur. “Elk jaar gingen we op vakantie naar de Veluwe. ’s Ochtens vroeg trok ik dan de bossen in en verwonderde ik mij hoe de natuur werkt. Toen begon ik al te zien hoe slim de natuur eigenlijk is, hoe het zich aanpast aan de omstandigheden. Hier heb ik later mijn beroep van gemaakt. Eerst als onderzoeker, waar ik veel ervaring in het veld heb opgedaan. Dat pas ik nu toe in mijn werk bij Heijmans.” Heijmans heeft al twintig jaar een afdeling ecologie en als ambitie de natuurkwaliteit te verbeteren in de projecten waaraan Heijmans werkt. “Een hele mooie en belangrijke uitdaging, waar ik dagelijks aan mag bijdragen.”

“Het draait om het vinden van de juiste balans. In elke wijk is die weer anders, afhankelijk van de soorten planten en dieren die voorkomen in de omgeving.”

New Brooklyn Almere Ecoloog Vincent Nederpel

Geen mug te bekennen

In New Brooklyn denkt Vincent concreet mee over de inrichting van het centrale park in de wijk. Welke bomen dragen het beste bij aan gezonde natuur? Welke andere beplanting zorgt voor meer dieren? Samen met de stadsecoloog van de gemeente Almere heeft Vincent voorstellen gedaan voor een aangepaste beplanting van het centrale park. Zo wordt er nu gekeken naar andere, meer inheemse bomen en lagere beplanting die meer dieren aantrekken.

“Soms zijn mensen in het begin terughoudend als je praat over meer dieren in de wijk. Bewoners vragen zich af of ze daar geen last van krijgen. Tot ze horen hoeveel muggen vleermuizen en gierzwaluwen vangen. Dan is het in de zomer toch een stuk prettiger buiten zitten.” Vincent voegt toe: “Het draait om het vinden van de juiste balans. In elke wijk is die weer anders, afhankelijk van de soorten planten en dieren die voorkomen in de omgeving.”

 

Groen is prettig en slim

Naast de inrichting van het park kan Vincent bewoners ook adviseren en inspireren voor het inrichten van de eigen tuin en de binnentuinen tussen de woningen. Door deze groener te maken en bijvoorbeeld een moestuin aan te leggen, wordt veel natuurkwaliteit toegevoegd. “Denk bijvoorbeeld ook eens aan een groene erfafscheiding in plaats van een houten schutting. In een warme zomer zorgt het groen voor verkoeling en bij veel regen staat je terras niet meteen onder water.” Slim gedaan in New Brooklyn.