Een hypotheek afsluiten bij je familie

Heb je een woning in New Brooklyn op het oog, dan is het handig om vooraf je financiële mogelijkheden goed in kaart te brengen. Hoe ga je de woning bekostigen? Je kunt eigen geld inbrengen en/of een lening afsluiten bij een hypotheekverstrekker, zoals een bank. Maar wist je dat er ook nog zoiets bestaat als de familiehypotheek?

Toegang tot de woningmarkt voor starters

De familiehypotheek, ook wel bekend als een ouderlijke lening of familiebankconstructie, is een hypotheek waarbij een ouder of ander familielid als kredietverstrekker optreedt. Je sluit hierbij een hypotheek af bij je familie in plaats van bij de bank. De familiehypotheek biedt hiermee vooral uitkomst aan jonge mensen die een huis willen kopen, maar niet over voldoende middelen beschikken om een volledige banklening te krijgen. 

Je eigen leningsovereenkomst

Een bank dient zich aan allerlei wetten en regels te houden, bij een familiehypotheek worden de voorwaarden gezamenlijk bedacht. Zo kan het geld bijvoorbeeld geleend worden tegen andere (nog steeds marktconforme) rentetarieven en kan er meer geleend worden dan maximaal 100% van de marktwaarde. Wees je er wel van bewust dat de familiehypotheek geen wettelijke bescherming biedt als er problemen ontstaan. 
 
Natuurlijk blijft het een optie om een gedeelte van het aankoopbedrag van de woning wél bij een bank of andere hypotheekverstrekker te lenen. De verstrekker wil in dat geval je gemaakte afspraken omtrent de familiehypotheek zien, waarna het te verstrekken hypotheekbedrag wordt bepaald. 
 
Wil je meer weten over de familiehypotheek? Neem dan contact op met een financieel adviseur.