De mix van woningen maakt een buurt levendig

Een enorme uitdaging vindt Peter van der Gugten het: vanuit het niets een stadswijk met een hoge dichtheid ontwikkelen in Almere. “Maar ik dacht toen: Ik durf dat wel aan. Juist mooi om zo’n uniek nieuwbouwproject te realiseren, want uniek kun je New Brooklyn wel noemen!”

Peter van der Gugten New Brooklyn Almere

Voor ieder wat wils

“Het idee is een spannende stadswijk te ontwikkelen met voor ieder wat wils: middenhuur, sociale huur en koop – en ook nog eens betaalbaar”, vertelt Peter van der Gugten, directeur bij Heijmans Vastgoed. “Verder moet er veel variatie zijn in woningtypen: 4-laags, 3-laags, 2-laags en appartementen: allemaal voorzien van een mooie stadstuin.

Bruisende stadswijk New Brooklyn Almere

Mix aan bewoners

Verschillende type woningen door elkaar betekent ook een mix aan bewoners in verschillende levensfases: net als in de bestaande stad. Dat zorgt voor levendigheid op straat, spelende kinderen, moeders met bakfietsen, thuiswerkende ouders. Kortom, een wijk die je misschien niet zomaar in Almere zou verwachten.” Precies dát maakt New Brooklyn interessant voor bijvoorbeeld mensen voor wie een groter huis in Amsterdam te duur is, denkt Peter van der Gugten.

“Deze groep wil graag ruimer wonen maar niet in een wijk met veel dezelfde woningen en mensen. Een gevarieerde stadswijk als New Brooklyn is dan een mooi alternatief.”

Het moet kloppen

Maar krijgt de straat geen rommelige uitstraling met zoveel verschillende woningtypen? “Om dit te voorkomen heb je inderdaad om een verbindend thema nodig, een aansprekend concept. Dat wordt New Brooklyn: een stoere en industriële look, geïnspireerd op stadswijken in steden als Philadelphia, Boston en natuurlijk Brooklyn in New York. We gaan dit concept tot in de details doorvoeren, met mooie en duurzame materialen, de typerende trappetjes, erkers en souterrains. Het moet wel helemaal kloppen.”

Trappetjes maken het straatbeeld

“Wist je dat Nederlandse nieuwbouwwoningen bijna nooit een souterrain hebben?” vraagt Van der Gugten. “Daarin is New Brooklyn echt innovatief. Het betekent wel dat je de straten moet ophogen. Een hele operatie maar de trappetjes maken het straatbeeld wél meteen een stuk aantrekkelijker. En veel mensen vinden het spannend om zo’n woning te hebben. Behalve de woningen krijgen ook de buitenruimten de nodige aandacht. Gezond leven is een van onze belangrijkste thema’s. Veel groen, zodat mensen kunnen bewegen, spelen, fietsen, rennen, in hun tuin kunnen zitten. Ook op dat punt heeft New Brooklyn alles te bieden. Grote bomen in de straten, tuinen en een grote centrale groenstrook waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Samen dingen doen, contact maken; die verbinding ofwel sociale duurzaamheid is iets waar Heijmans echt voor staat. Deze waarden gaan we mooi terugzien in New Brooklyn”, besluit Peter.