Bruisende stadswijk

Hoe maak je vanuit het niets een levendige en spannende stadswijk? Stedenbouwkundige Adriaan Geuze, directeur van West 8, vertelt over de bijzondere wijk die hij voor Almere ontwierp.

Net als Boston, Philadelphia, Washington en New York

“Enkele jaren geleden vroeg de Gemeente Almere ons op een braakliggend terrein een onderscheidende woonwijk te ontwikkelen met een eigen, stedelijk karakter. Ik moest toen meteen denken aan de prachtige 19e-eeuwse stadswijken die je aan de Amerikaanse oostkust in steden als Boston, Philadelphia, Washington en New York vindt. Daar staan ruime bakstenen huizen die in grote series zijn gebouwd.

new-brooklyn-nieuwbouw-almere-v3 (1)

Een buurt waar je blijft

Zelf heb ik enige tijd in zo’n huis gewoond, midden in een levendige en bruisende wijk, met mensen van allerlei pluimage die er al heel lang wonen. Het was een buurt waar
je blijft, in welke levensfase je ook zit. Alles wat je nodig hebt is binnen handbereik: de metro, parken, bomen, winkels, fietspaden…

Zo vormde mijn eigen ervaring de inspiratiebron bij het ontwerp en de inrichting van New Brooklyn. Wij wilden de beste eigenschappen van dit soort wijken naar Almere brengen. Een prachtige combinatie van tijdloze stedelijkheid en groen. En dat is gelukt, want juist op deze locatie in Nederland is daar ruimte voor.”

Hoge straten

“Typerend voor dit Amerikaanse straatbeeld zijn de karakteristieke ruime huizen met een souterrain, trappetje naar de voordeur, een beletage met erker, beneden- en bovenhuis. Hierdoor krijgt een wijk een hele eigen identiteit. Het bouwen van dit type woningen in Almere is goed haalbaar omdat de gemeente de straten hoog gaat aanleggen. Dat betekent mogelijkheden voor andere woningtypes dan we tot nu toe gewend zijn in Nederland: beneden- en bovenwoningen met een eigen opgang en een verbinding naar de tuin.”

Bruisende stadswijk New Brooklyn Almere

Groene straten en veel ruimte

“Vanuit dat beeld vulden we de omgeving verder in. De duidelijke identiteit van de bouwstijl van New Brooklyn trokken we door in de buitenruimte. Het meest in het oog springend zijn de groene straten. Om spelende kinderen ruimte te geven, ontwierpen we extra brede stoepen aan de zonzijde. De auto parkeer je dan aan de smalle stoep aan de overkant of aan de rand van de wijk: zo krijgt de wijk veilige en rustige woonstraten.”

Hart van de wijk

“Net als in de Amerikaanse wijken zijn grote
bomen en tuinen de pijlers van New Brooklyn.
De huizen zijn voorzien van een tuin, binnenhoven
én gemeenschappelijke tuinen. Hier kun je elkaar
ontmoeten, barbecueën, in de moestuin werken,
kortom: elkaar leren kennen, een gemeenschap
creëren. In de hoger gelegen straten zullen
volwassen bomen een warme sfeer geven.
De straten komen uit op de centrale groene zone:
het hart van de wijk, met een muziekkapel, kunst,
een terras. Hier kun je sporten, spelen, zitten.
Zo brengt New Brooklyn wonen, leven, thuiswerken
en ontspannen bij elkaar.”

Nieuwe lifestyle

“En verder zijn er tal van voorzieningen, zoals een
school, het station, winkels en natuurlijk een café
op de hoek waar je elkaar ontmoet. De stedelijke
allure in combinatie met veel groen maakt
New Brooklyn echt onderscheidend. Ik denk dat op
deze plek een geheel nieuwe lifestyle kan ontstaan.
Stoer, authentiek, verrassend en op een bepaalde
manier zelfs romantisch!”