Retourtje New York
Interview architecten New Brooklyn

“New Brooklyn wordt de eerste wijk in Almere met echte stedelijkheid”, zeggen Marc Reiniers van M3H en Wilco van Oosten van Inbo Architecten, “de straten, de woningtypen, de sfeer en de voorzieningen maken alsof je in de Nederlandse versie van Brooklyn, New York loopt”. We praten op het kantoor van Inbo met de twee ontwerpers van deze nieuwe wijk naast station Almere Poort.

“Het idee voor New Brooklyn begint eigenlijk al bij de stedenbouwkundige, Adriaan Geuze”, vervolgt Marc. “Hij had voor ogen om deze wijk een stedelijke identiteit mee te geven, in al zijn facetten.” Eigenlijk is New Brooklyn een retourtje New York: de Nederlanders brachten in de 17e eeuw hun ideeën naar New York en stichtten er ‘Breukelen’. “Nu halen wij onze inspiratie uit Brooklyn en creëren een Nederlandse versie van deze beroemde New Yorkse buurt.”

New Brooklyn krijgt een grote variatie aan woningtypen, van stijlvolle 4-laags woningen met split levels en vides, verschillende soorten 3-laagse woningen, benedenwoningen én bovenwoningen met eigen opgang en tuin en appartementen. De meeste van deze woningen vind je straks terug in één woonblok. Wilco ligt toe. “De grote variatie aan woningen draagt sterk bij aan het stedelijke karakter. Ook met het parkeren van de auto’s hebben we hierover nagedacht. Deze staan straks niet, zoals in de meeste andere wijken, in de binnenhoven, maar meer aan de rand van de wijk en ook in de straten. Hierdoor ontstaat er in de binnenhoven veel ruimte voor privé en collectieve tuinen met picknicktafels voor bewoners en speelplekken voor kinderen.”

In de architectuur herken je straks veel kenmerken van Brooklyn, New York. Het meest in het oog springende zijn de trappetjes aan de straat, die leiden naar de voordeuren van de woningen. “Wie kent van foto’s en films niet de beelden van straten met bomen en hoge huizen met de trappetjes? Zo’n krachtig element komt straks ook terug in een aantal straten in New Brooklyn”, vertelt Wilco, “maar stedelijkheid en de parallel met Brooklyn gaat veel verder. Om stedelijkheid op straat te voelen, is het ook belangrijk dat er voorzieningen zoals een hippe koffiebar en een verrassende winkel zijn. In het park zie je mensen ‘bootcampen’ en wanneer je de hoek omloopt zie je op de kopgevel opeens een grote muurschildering. Deze wijk wordt uniek voor Almere.”