Jubelton nog tot 31 december 2022 mogelijk

Wil je graag een woning kopen in New Brooklyn en zijn bijvoorbeeld je ouders bereid hiervoor een schenking te doen? Tot 2023 kan dat nog met de jubelton. Wat is de jubelton en hoe regel je het?

De jubelton

Als je tussen de 18 en 40 jaar bent, mag je nog tot 1 januari 2023 belastingvrij een schenking ontvangen voor de aankoop van een woning. Deze eenmalig verhoogde vrijstelling heet ook wel de “jubelton”. In 2022 bedraagt de jubelton maximaal € 106.671,-.

Voorwaarden

Je mag de schenking in één jaar belastingvrij ontvangen, maar ook in twee of drie aaneengesloten kalenderjaren (mits je op elk moment dat je een deel van de schenking ontvangt tussen de 18 en 40 jaar bent). Als ontvanger ben je verplicht om je vrijstelling aan te geven in de “aangifte schenkbelasting”. Voor alle voorwaarden verwijzen we je door naar de site van de Belastingdienst.

Vastleggen

Een schenking dient administratief vastgelegd te worden. Bij voorkeur doe je dit bij een notaris, maar dit is niet verplicht. Wil je graag een voorbeeld van een onderhandse akte van schenking? Diverse banken, zoals de ABN AMRO, en de Consumentenbond bieden goede voorbeelden aan die je hiervoor kunt gebruiken.

Let op: Heijmans is geen partij bij de afhandeling. De inhoud van dit bericht moet gelezen worden als het attent maken op een kans bij een financiering.