10 jaar groots theater in Almere
Interview Marianne Seine, Vis à Vis

Kranen, waterpartijen, vuur, elke zomer biedt Vis à Vis spectaculair theater op een steenworp afstand van New Brooklyn. Ook in corona tijd ontwikkelt dit gezelschap een nieuwe theaterproductie voor komende zomer. Alvast een tipje van de sluier: je gaat een avondje heel chique uit eten, maar er zit toch een raar smaakje aan. Terwijl we lopen door de loods en werkplaats met alle oude kostuums, vertelt Marianne Seine, medeoprichter en creatief leider van Vis à Vis, over de rijke geschiedenis, hun plek in Almere, de nieuwe voorstelling ‘Wild’ en de toekomst.

New Brooklyn Almere Vis a Vis

Van reizend theater naar een vaste plek in Almere

Ruim 30 jaar geleden startte Vis à Vis met het maken van theater op het NDSM-terrein in Amsterdam. Jarenlang speelde ze theater op steeds wisselende locaties, in binnen- en buitenland, voordat Almere de vaste standplaats werd. “Na jarenlang op reis zijn, zochten we naar een vaste plek om te kunnen doorgroeien in onze producties, en te kunnen aarden”, vertelt Marianne. In “De kom” bij Almere Strand landde Vis à Vis, een eigen plek tussen de bomen, de dijk en op de achtergrond de skyline van Duin. Vanaf New Brooklyn is het straks vijf minuten fietsen.

New Brooklyn Almere Vis a Vis

Maatschappelijke onderwerpen met humor gebracht

Vis à Vis maakt theater over actuele maatschappelijke thema’s. Ze werpen een kritische blik op de toekomst, tonen ook de downsides, maar altijd met veel humor. “De mens worstelt zich een weg naar de toekomst, wij vergroten dit uit. We leven ons uit in onderwerpen over klonen, stijgende waterspiegel en deze zomer een andere blik op onze voedselproductie. Elke keer willen we ons publiek weer verrassen.”

New Brooklyn Almere Vis a Vis

Vis à Vis heeft in de afgelopen vijftien jaar wortel geschoten in Almere

Naast de grote zomerproducties doet Vis à Vis veel meer. Om het jaar is er een wintervoorstelling. Deze voorstellingen vinden plaats in een meer intieme setting, binnen in hun gebouw. Gecombineerd met vooraf een hapje eten en een borrel is dit weer een hele andere ervaring dan de grote zomerproducties op het buitenterrein. Misschien nog wel intiemer wordt het bij het project ‘Almere 187’. Verwijzend naar de 187 culturen die Almere rijk is, worden elke avond drie Almeerders met een verschillende achtergrond uitgenodigd hun verhaal te vertellen. “Het mooie is hoe zij hun verhaal delen over uiteenlopende onderwerpen, over voor- en tegenspoed. Door de openhartigheid van de vertellers ontstaat er tussen hen en het publiek een warme verbinding. Met Almere 187 zullen de komende tijd steeds meer Almeerders het podium vinden bij Vis à Vis.”

 

Kaarten voor de zomervoorstelling ‘Wild’ zijn te bestellen via www.visavis.nl.